Welsh Corgi

Rasgroep: Herder en veedrijver rasgroep 1

Gefokt voor: Je hebt 2 verschillende rassen in dit ras. Het verschil is dat de Cardigan een staart heeft en de Pembroke niet, ze hebben verschillende eigenschappen en de Pembroke heeft een andere kleuren combinatie. Maar het werk en de reden waarom ze zijn gefokt is wel hetzelfde. Dit is het oudste ras dat wordt gebruikt als veedrijfhond.

Ze werden gefokt om te drijven. Dit is het kleinste ras dat is gefokt voor het drijven. Ze zijn zo klein, omdat ze koeien moeten drijven, en als een koe wil trappen, dan trapt hij over de hond heen. Het is een heel oud ras en wordt steeds bekender ook hier in Nederland. De Cardigan komt uit Cardiganshire en de Pembroke komt uit Pembrokeshire, dat allebei in Wales ligt. Hij ging met de Kelten naar Britannië rond 1200 voor Christus. Wat erg opvalt zijn de oren. Ze zijn lang en aan het eind lopen ze rond. Ook valt natuurlijk op dat ze lang en klein zijn en het uiterlijk erg op een herder lijkt. Je kan heel veel met ze doen. Ze kunnen zelfs meedoen aan agility wedstrijden en doggydance.      

    Doggydance en agility (Cardigans)

Het werk wat ze precies doen is dat ze de koeien moeten drijven. Ze blaffen luid, en als de koeien niet luisteren, dan happen ze in de hakken van het vee. Dit wordt ‘heelen’ genoemd. De koeien moeten respect voor de honden hebben, en dat doen ze door in de neus van de koeien te happen. Het zijn honden die goed zelfstandig kunnen werken. Ze kunnen de koeien van het ene weiland naar het andere weiland drijven en ze ook in dat gebied houden. Een andere taak wat ze ook serieus nemen is het beschermen van het vee. In de avond moeten ze de koeien ook weer terug brengen. De boer haalt zijn koeien 2 keer per dag naar stal om ze te melken. Bij een aantal veehouders doen de Corgi’s dit werk en dat schilt een hoop werkt voor de boer. Als de koeien op stal staan, zullen deze honden de koeien ook beschermen. Als er iets aan de hand is, dan zal hij ook in staat zijn om dat te kunnen seinen. Dit is als er bijvoorbeeld een koe moet bevallen. Dan roepen ze de boer en die handelt de rest af. Corgi’s zijn minder geschikt voor schapen, omdat ze veel blaffen en happen. Ze kunnen het wel, maar dan moet de boer ze eerst kalmte inbrengen. Nog een andere taak is dat ze het huis en erf bewaken, zelfs tegen ongedierte. De Pembroke is vooral populair geworden als hond van de Koninklijke familie. Koningin Elizabeth had 16 Corgi’s. Na de 2e Wereld Oorlog werden ze naar Nederland geïmporteerd en sindsdien zijn ze erg bekend geworden. Er zijn nu meerdere fokkerijen in Nederland. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds af en toe honden geïmporteerd. Die honden komen vooral uit Engeland en het doel daarvan is, dat er weer nieuw bloed door de lijnen komt. Dus zo voorkom je ook veel inteelt. Het aantal Pembrokes en Cardigans zijn ongeveer half om half en dus in balans. In Nederland worden de meeste Corgi’s als huishond gehouden. Maar er zijn een aantal die ze echt op de boerderij gebruiken als veedrijver. Je ziet deze honden wel eens meedoen aan hondensporten. Het zijn leuke honden om mee te werken en zijn echt mensenhonden. Hij vindt het fijn om met de roedel mee te gaan. De Cardigan is de oudste van de 2 en de Pembroke is een neef. Dus ze zijn wel familie van elkaar, maar het is niet hetzelfde ras

Maak jouw eigen website met JouwWeb