Rasgroep 10

Windhonden

Deze honden werden veel gebruikt voor de jacht op snelle dieren. Ze renden zo snel dat ze de prooi inhaalden en het dier doodden. Hun lichaam is heel slank en smal met lange poten. Dit maakt deze honden de snelste van alle rassen. Hun ogen staan aan de zijkant van hun gezicht waardoor het zicht vermogen meer gebruikt wordt dan bij andere rassen. Er bestaan wedstijden voor racehonden. Net als bij een paardenrace starten de honden in het startblokken. In de berm rijdt een auto met een dierenknuffel dat snel wegrijdt, waardoor er beweging in komt en de honden erachteraan willen. Ze voelen de druk en willen de eerste zijn waardoor ze zo snel mogelijk gaan rennen.

Buiten zijn ze alert maar niet per se druk. Als ze los lopen en niet heel erg geleerd hebben om goed op de baas te letten en bij hem of haar te blijven kunnen ze er vandoor gaan om achter een snel beestje aan te gaan. Maar ook tijdens het spelen met andere honden zijn het echte uitslovers. Ze laten graag zien hoe snel ze kunnen en halen andere honden in met hun snelheid.

In Spanje worden veel van deze honden gefokt. Helaas is het daar vaak zo dat als een hond niet meer goed presteert wordt gedumpt en soms op vreselijke wijzen worden mishandeld, gedood of achter gelaten. Daar worden veel windhonden gefokt. In Nederland is het goed te herkennen of een ex-zwerfhond uit Spanje komt vanwege de bouw dat lijkt op een windhond.

Als ze buiten zijn geweest is het tijd om naar binnen te gaan. Hier zijn het de luiste dieren. Ze ploffen neer naast je en slapen het liefst de hele dag naast je op de bank. Veel windhonden zijn qua karakter best voorzichtig en terug getrokken. Ze kunnen bij mensen best onzeker overkomen en gevoelig zijn